Kezdőlap » Mátraalja » Nagygombos Borászat

Mátraalja / Nagygombos Borászat

\"\"Az első boruk 2009-ben készült a birtokon. Borkészítési filozófiájukban megpróbálják ötvözni a több száz éves borkészítési hagyományokat és a modern technológiát. A hagyományokat a régió elismert és sokat tapasztalt borásza, Sági Ferenc adja, a modern borkészítési ismereteket pedig egy francia szakember, Nicolas Godebski. A Mártai borrégió adottságait tekintve a legalkalmasabb könnyed, illatos borok készítésére, mint a rozéjuk.

Boraik készítésénél a természetességre törekszenek, hogy minél kevesebb emberi beavatkozással és vegyszerhasználattal tehessék a bort fogyasztóik asztalára, ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak. Fontosnak tartják, hogy az ültetvény a lehető legkörnyezetbarátabb permetezőszereket kapja, minél kevésbé kelljen beleszólni a szőlőnövény természetes életébe. Remélik, hogy a fogyasztók a borok kortyolgatása közben szinte kapcsolatba kerülnek az ültetvényben élő vörösbegyekkel, a szomszédos erdőkben megbúvó őzekkel, egyéb vadállatokkal, és ezúton kerülnek kapcsolatba a hely szellemével.

Technikai adatok: szőlőterület 88,9ha, ebből 2001-es telepítés 36 ha, főleg merlot, cabernet sauviognon mellett kisebb mennyiségben található még pinot noir, gamay és olasz fajták.55ha 1984-es telepítés, portugieser, zweigelt, kékfrankos.


NzUwNDk0Y2