Frittmann
Frittmann
Aki megteheti, hogy se nem pincészet, se nem borászat, csak egyszerűen: Frittmann, az tud valamit. És bár a Himnusz (szemben Tokajjal) nem nektárt, „csak” ért kalászt vízionál a Kunság mezeire, azt is bebizonyította, hogy van létjogosultsága az ottani szőlőtermesztésnek, borkészítésnek (Kölcsey után kis késéssel ezt a Belga együttes emelte művészi rangra). Soltvadkerten és környékén a család generációk óta foglalkozik szőlővel, és Frittmann János 2007-es „év bortermelője” címe, valamint a 2015-ös „év pincészete” díj is bizonyítja, nem eredménytelenül! A vidék zászlóshajójaként is ismert Ezerjó mellett számtalan fajtával foglalkoznak, a könnyű, reduktív borok mellett komoly potenciállal bíró barrique tételek is gazdagítják a kínálatot, sőt egyes évjáratokban Ezerjóból és Cserszegi fűszeresből késői szüretelésű desszertborok is megjelennek a szortimentben. Mivel a többség azonosítja őket magával a borvidékkel, kiemelten fontos, hogy a termőhely adottságaihoz mért legkiválóbb borokkal jelenjenek meg a piacon évről évre. Aki ismeri őket és boraikat, tudja, hogy ez alatt a teher alatt szép magasra nőtt a pálma…
• Melyik borvidék?
Kunsági
• Hol vannak?
6230 Soltvadkert, Eötvös utca 5.
• Mekkorák?
60 (+50 integrált) hektár
• Mit termesztenek?
Ezerjó, Olaszrizling, Rajnai rizling, Generosa, Irsai Olivér, Sauvignon blanc, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Kadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Portugieser
• Miért szeresd?
Mert igazi kuriózum, amire nem lehet nem odafigyelni!
• Mi lesz a kedvenced?
A Cserszegi fűszeres! Ez az Irsai mögött még mindig kitörni vágyó fajta a legszebb arcát mutatja itt: csupa virág, csupa körte és alma, bársonyos, friss őszibarack!