Nyakas Pince
Nyakas Pince
A Nyakas Irsai a magyar borkultúra Puskás Öcsije: aki nem látta játszani (indokolatlan túlmagyarázással – aki nem kóstolta), az is hallott már róla. Mint egy népmesében: a pincészet a Nyakas-hegy lábánál, Tökön található, talán még a kurtafarkú malac is ott túr. A teljes területből 90 hektáron az agrár-környezetgazdálkodási integrált szőlőművelési program által előírtak alapján gazdálkodnak, míg 2020-tól 11,5 hektár szőlőterülettel részt vesznek a Biokontroll Hungária által tanúsított biogazdálkodásban. Több, mint dicséretes. Persze mindez kevés lenne az üdvösséghez, ide olyan szakemberek is kellenek, mint Malya Ernő, akit a borászat fennállásának ötödik évében az év borászának választottak. A terület elsősorban friss, zamatgazdag, gyümölcsös fehérboroknak kedvez, a szortiment is ez alapján lett összeállítva. A folyóbortól a csúcskategóriáig minden szegmensben jelen vannak, és azt hisszük, nem túlzás állítani: minden palack borukkal meg tudják mutatni a termőhely és a fajta sajátosságait, illetve saját elképzeléseiket.
• Melyik borvidék?
Etyek–Budai
• Hol vannak?
2073 Tök, Központi major
• Mekkorák?
186 hektár
• Mit termesztenek?
Olaszrizling, Chardonnay, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Szürkebarát, Kadarka, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir
• Miért szeresd?
Kevés az olyan kapcsolat, amiben sosem vár csalódás. Na, ez egy olyan!
• Mi lesz a kedvenced?
A Budai Chardonnay. Egy igazi férfi, de a kezében kard helyett egy csokor virággal.