Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Balla Géza

Balla Géza

 

A Ménesi borvidék hajdan Európa-szerte híres volt többek között vörös aszúiról, fűszeres Kadarkájáról (ennek Liszt is hírét vitte Szentpétervártól Stockholmig). A hagyományos bakműveléses, vagy alacsony kordonos szőlők már minimális hozamkorlátozás mellett is igen magas minőséget adnak, a váltakozóan köves és barna erdőtalajos terroir gyönyörűen megmutatható. A 20%-ban fehér szőlőt termesztő borászat e fajtákat ezerliteres koracél tartályban, majd újabb két–három hónapig palackban érleli, hogy gyümölcsös, zamatos borok készülhessenek. A vörös tételek szintúgy acéltartályban erjednek (rendhagyó módon fektetve), utána viszont fajtától függően másfél–két éves fahordós érlelés következik, amit újabb néhány hónapos palackos érlelés követ. Nem kell sietni, ezek a borok úgyis gazdára találnak…

 

• Melyik borvidék?

Ménesi Borvidék (Erdély, Románia)

• Hol vannak?

ÓPÁLOSI PINCE: Ópálos, 583 sz., Arad megye

 

Mekkorák?

120 hektár

Mit termesztenek?

Mustos fehér, Furmint, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Királyleányka, Kadarka, Kékfrankos, Feketeleányka, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot

Miért szeresd?

Mert (sajnos) Magyarországon nem termesztett fajták boraiból is ihatsz, és egy nálunk nem létező, egyedi zamatot kapsz a különleges eljárással készült tételeknél!

Mi lesz a kedvenced?

Nem kérdés: a Feketeleányka Sziklabor, ami magas, sziklás területen, komoly hozamkorlátozás mellett szedett szőlőből készült, és varázslatosan feketeribizlis, meggyes és áfonyás, miközben koncentrált, elegáns, bizsergető alkohollal!