Nachbil
Nachbil Borászat
A Szatmári borvidék Erdély és egész Románia egyik legkiválóbb adottságokkal rendelkező szőlőtermő vidéke, melynek hagyományai (beleértve az itt alkalmazott speciális művelés- és metszésmódokat) kitüntetett helyet biztosítottak számára egyész Kárpát-medencei viszonylatban. 1999 óta itt gazdálkodik a Nachbil is, a kezdeti két és fél hektár utána mára húsz hektár területen. A fajtakínálat nagyjából kiegyensúlyozott, de megfigyelhető, hogy a korábban „fehér” Szatmár mára kifejezetten vöröshangsúlyos borvidékké kezd válni – ahol is a világfajták mellett kiemelt szerepet kap a Feketeleányka. A 2017-től bio-minősítéssel is rendelkező pincészet borásza, Serli Csilla külön ügyel arra, hogy magas minőségű alapanyaguk gazdagsága a borokban is visszaköszönjön!
• Melyik borvidék?
Szatmári Borvidék (Erdély, Románia)
• Hol vannak?
447040 Beltiug, jud Satu Mare (Szatmárnémeti), Romania, str. Pietii, nr. 428.
• Mekkorák?
20 hektár
• Mit termesztenek?
Szürkebarát, Tramini, Rajnai rizlig, Királyleányka. Sárgamuskotály, Sauvignon blanc, Chardonnay, Merlot, Pinot noir, Kékfrankos, Feketeleányka, Cabernet sauvignon, Syrah
• Miért szeresd?
Mert miközben a szatmári bortörténelem igézetében kóstolsz, egyszerre a legmodernebb francia biogazdaságoktól megszokott, szofisztikált ízekre is ráismersz!
• Mi lesz a kedvenced?
A La Capela Trio Rosu, azaz ’Kápolnai piros trió’, ami egy Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Feketeleányka házasításából készített biotermesztésből származó bor. Lehengerlően tárja eléd a fekete és pirosgyümölcsök izgató világát, megbabonázva kakaóval és fűszerekkel egy csodálatosan bársonyos befejezéssel.