Cseri
Cseri Pincészet
Na, ilyen egy családi pincészet, kérem szépen! Az édesapa, Cseri Norbert az apátságnál tanulta ki a szakmát – fia, Barni és lánya, Auguszta már külföldön szocializálódik szőlész-borász témában –, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy pontosan azt csinálhatja, amit szeret. És mindezt, tegyük hozzá, az egyik legizgalmasabb borvidéken, a máig kiaknázatlan Pannonhalmin. Felesége, Cseriné Hatoss Eszter (nem rokona Nyolcas Ádámnak) nem pusztán kapcsolatot tart a forgalmazókkal, nemcsak eladja a borokat: olyan szeretettel és szenvedéllyel beszél róluk, hogy csak nagyon nehezen hisszük el, nem ő készíti őket. És ha már a borok: a Rajnai-sorozat abszolút magyar dobogós, a tramini visszaadja a hitünket a fajtát illetően, a Sauvignon blanc letaglóz, a „könnyű vörös” (ahogy ők nevezik ezt a Merlot–Franc szörnyet) feltörli velünk a padlót. Röviden: nem ismerjük Pannonhalmát, ha nem kóstoltunk Cseri-borokat, és ha nem kóstoltunk Cseri-borokat… épp itt az ideje! Nem csak a Nyúlon túl, nálunk is kapható!
• Melyik borvidék?
Pannonhalmi
• Hol vannak?
9082 Nyúl, Panoráma utca 7.
• Mekkorák?
10 hektár
• Mit termesztenek?
Pinot blanc, Tramini, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Merlot, Kékfrankos, Cabernet franc
• Miért szeresd?
Mert minden pohárral újat tanulsz ezekről a fajtákról!
• Mi lesz a kedvenced?
Bajban vagyunk, mert mindet imádjuk. Mégis, a Barni’s Riesling annyira menő és annyira telitalálat, hogy arra nyomjuk a lájkot!