Bussay
Bussay Pince
Nem lehet elfogódottság nélkül beszélni arról a pincészetről, ami szinte mindent megvalósít – nehézségeivel és szépségeivel együtt –, amiért borászkodni érdemes. Ki ne tudná: Dr. Bussay László az 1989-es „prófétai” alapító, aki túlzás nélkül egyszerre emelte az „elfeledett borvidéket” szakrális és elit szintre. Az 5,5 hektáros területet 2014-ben bekövetkezett halála után lányai, Dorka és Bianka vették át, akik mást, de nem kevesebbet alkotnak a hármashatár közvetlen szomszédságában, a csörnyeföldi Kövecs-hegyen. Elveik tiszták és tisztességesek: egy tőke – egy palack bor, ambícióik, bár csekélynek tűnnek, a csillagos eget célozzák meg: a szőlőben a legmagasabb minőség, utána a pincében nem rontani rajta. Ugye, milyen egyszerű? Harminc esztendő alatt egy akáccal benőtt ősvadon helyén egy nyugati mércével is igen kulturált ültetvény ontja a jobbnál jobb borokat, amiket nemcsak a honi, de a legnívósabb európai borversenyeken is a legmagasabb kategóriákba zsűriznek. Minden korty megtiszteltetés!
• Melyik borvidék?
Zalai
• Hol vannak?
8873 Csörnyeföld, Hegy út 2.
• Mekkorák?
5,5 hektár
• Mit termesztenek?
Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Cabernet franc, Merlot, Csókaszőlő, Pinot noir
• Miért szeresd?
Mert ennél autentikusabb, minden kortyában történeteket mesélő bort úgysem találsz! Fogadunk?
• Mi lesz a kedvenced?
Ha Zala, savas fehérborok, igaz? Az Izsó Cabernet úgy repít el Dél-Franciaország legnaposabb vidékeire, hogy a szemedet sem kell becsuknod!