Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mátrai vérfrissítés – a Benedek Pince

Mátrai vérfrissítés – a Benedek Pince

Négy generációnak kellett végigharcolnia a 20. század agrárromboló, téeszesítő borzalmait, hogy aztán 1990-ben Benedek János (Péter édesapja) és Ludányi Lídia igazi reneszánszát alapozza meg a ma is Benedek Pince néven létező, kiváló borászatnak.

Négy generációnak kellett végigharcolnia a 20. század agrárromboló, téeszesítő borzalmait, hogy aztán 1990-ben Benedek János (Péter édesapja) és Ludányi Lídia igazi reneszánszát alapozza meg a ma is Benedek Pince néven létező, kiváló borászatnak.

A mostanra 12 hektáron gazdálkodó családi vállalkozás az elmúlt közel 30 évben komoly fejlesztéseket eszközölt, de figyelve a nemzetközi tendenciákat naprakészen adaptálják a legújabb technológiai újdonságokat is.

Péter igazi „Mátra-patriótának” tartja magát, és hiszi, hogy az őt, az őket körülvevő táj formálja, alakítja világlátását, személyiségét. Ezt viszonozni csak igazi környezettudatossággal lehet, amit a borkészítés kapcsán a következő ars poeticában lehetne összefoglalni: “termőhely, fajtajelleg, élmény”.

A termőhely, ami egyfelől a védettséget nyújtó hegyvonulat déli lejtőin különleges mikroklímát biztosít a szőlőnek, másfelől a változatos talajszerkezettel (riolittufa, andezit, márga) komplex mineralitást eredményez az ott készült borokban.

A fajtajelleg, ami a diszkréten ásványos karakter mellett tökéletesen tud érvényesülni: friss gyümölcsösség, szépen cizellált savszerkezet, kifinomult, sokrétű aromastruktúra jellemzi a Benedek Pince borait.

benedek-pince

És az élmény, ami nem más, mint a természet, a szőlő szeretete, a szőlővel való foglalkozás öröme, az alkotás mámora, a bor élvezete.

Egy könnyed, vibráló Irsai Olivér és Cserszegi fűszeres vezeti fel a borsort, ami aztán a pincészet brandjének számító Epreskert-sorozattal folytatódik. A Sauvignon blanc zöldfűszeres, egreses felütéssel indul, szép minerális részletekkel folytatódik, krémes lecsengéssel búcsúzik – kevés ennyire jól balanszírozott, mégis izgalmas tétel kóstolható Magyarországon ebből a fajtából! Szintén az Epreskert dűlő remeke a Chardonnay, ami már-már ijesztően sokszínű: illata igazi trópusi kavalkád, de már átdereng rajta a prospektív vaníliafelhang is. A telt kortyot a feszes rácsszerkezetű sav görgeti tovább, hogy egy hosszú és összetett, vajasan sima utóíz összegezze aztán. Pont annyira újvilági és pont annyira mátrai, amennyire szeretnénk! Az egy szem vörös tételhez egy Öregtőkék Hárslevelű mézes-aszalt barackos teltsége és egy Kékfrankos rosé szokásosnál is epresebb-málnásabb világa vezet át.

Benedek Peti nem akarja ráerőltetni a szortimentre azokat a fajtákat (Cabernet sau- vignon, Syrah), amiket idejekorán és tévesen, a piaci elvárásoknak engedve sokan szoktak telepíteni. A Pinot noirral azonban tökéletesen kiaknázza a termőhely adottságait: illatban is ízben a cseresznye és meggy vezetik az érzékeinket, harsány piros húsú gyümölcsök tobzódnak a kortyban, a fajtánál sokszor elszabaduló alkoholt is megzabolázza, a tanninok pedig épp annyira teszik szárazzá, hogy a virgonc király- kisasszonyból méltóságteljes úrnő legyen.

A Benedek Pince kiválóságai a mi kínálatunkban is megtalálhatóak.