Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Finoman, katonásan – a Katona Borház

Finoman, katonásan – a Katona Borház
A cím ellentmondásos mindaddig, amíg végig nem kóstoljuk a Katona Borház szortimentjét, és rá nem jövünk, hogy a valóban katonás szőlősorok mögött egy igazán rugalmas, játékos, innovatív, mégis a hagyományokat tisztelő családi pincészetről rejtőzik.
A cím ellentmondásos mindaddig, amíg végig nem kóstoljuk a Katona Borház szortimentjét, és rá nem jövünk, hogy a valóban katonás szőlősorok mögött egy igazán rugalmas, játékos, innovatív, mégis a hagyományokat tisztelő családi pincészetről rejtőzik.

Azaz nem is rejtőzik: 1996 óta nagyon is láthatóan van jelen a magyarországi – nagyobb részt a dél-balatoni, kisebb részt a tokaji – bortérképen összesen mintegy 46 hektárnyi területével. A Balatonboglári borvidék változatos talajszerkezete, fekvése, kiegyenlített mikroklímája kiváló lehetőséget biztosít a legkülönfélébb szőlőfajták és érlelési eljárások megvalósítására; ennek köszönhetően a Katona Borháznál készülő borok is igen széles spektrumon mozognak.

Flört nevéhez hűen egy igazi balatoni kaland: az Irsai–Sárgamuskotály találkozás kirobbanó és izgalmas! A Rianás Chardonnay-ja végigvágtázik az érzékeinken, a Most vagy soha késői szüretelésű, félédes Zenitje pedig valóban kihagyhatatlan! Még mindig a könnyedség jegyében kívánkozik említésre a ropogós-citrusos Semillon, a dorombolóan kedves, Sauvignon blanc–Semillon–Zenit nászból született Mi újság, valamint a mediterrán stílus szerelmeseinek a Cabernet–Merlot rosé, a Nálad vagy nálam.

katona-borhaz-kinalat
Ha pedig kijátszottuk, kiszórakoztuk magunkat ezekkel a pajkosan könnyed nedűkkel, lépjünk a tiszti szobába, ahol Katonáék igazi nagyágyúi várnak! A Kokas hegyi dűlők válogatott Rajnai-szemeiből sajtolt must fahordóban erjedt és érett, körtés, mandulás, ásványos tónusát szikár savak teszik feszessé, tökéletessé. A Bánom-hegyen termett Chardonnay sem kispályás tétel: a reduktívan induló karriert barrique és battonage képzéssel teljesítették ki – innen az összekeverhetetlenül vajas, kekszes, vaníliás lágyság, kifejezetten szép, nagy testtel!

Valóban kissé megfoghatatlan, szinte provokatívan újszerű a Rébusz névre keresztelt reduktív Merlot, ahol a bársonyos tanninok, a fekete bogyós reflexek és a mély rubin szín elegáns könnyedséggel és gyümölcsösséggel párosulva idézik a latin mondást: non verbis, sed rebus – azaz nem szavakkal, hanem dolgokkal! Megint csak nem szavakkal, inkább csersavakkal írható le a Cabernet sauvignon–Cabernet franc cuvée, ahol a 16 hónapos tölgyfahordós érlelés minden kortyban emlékeztet: a nagy dolgokhoz idő kell!

És ha már úgy érezzük, nem mutathat nekünk újat Boglár, pattintsunk fel egy szemtelenül különleges Pinot gris-t, ahol a rozés színt virágos illat és kacér buborék zuhatag egészíti ki! A champagne-osra hűtött Szürkebarát után már csak csettintenünk kell: ez aztán a gyöngyöző bor, a macska rúgja meg!

A Katona Borház különlegességei immár a Borház Magyarország nagykereskedelmi– és kiskereskedelmi kínálatában is megtalálhatóak!