Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KIRÁLY TÖRTÉNELEM – A PÁLFFY PINCE

KIRÁLY TÖRTÉNELEM – A PÁLFFY PINCE

„Mélységesen mély a múltnak kútja…” – és nemcsak Thomas Mann regényében, hanem akkor is, ha egy táj, egy hegy, egy terroir titkának nyomába eredünk. Mert talán nem túlzás, a Pálffy Pince esetében az a hihetetlen mélység és komplexitás, amit boraikban
megtapasztalhatunk, a Káli-medence már-már szakrális ősiségében keresendő.

„Mélységesen mély a múltnak kútja...” – és nemcsak Thomas Mann regényében, hanem akkor is, ha egy táj, egy hegy, egy terroir titkának nyomába eredünk. Mert talán nem túlzás, a Pálffy Pince esetében az a hihetetlen mélység és komplexitás, amit boraikban megtapasztalhatunk, a Káli-medence már-már szakrális ősiségében keresendő.

Köveskálon, ahol a történelem előtti időkben vulkánok haragos füstje kormozta az eget, a Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek a Pálffy Pince jelenlegi területei. A ma 16 hektáros birtokon, bazaltba, lávába és tufakőzetekbe eresztett gyökerekkel itt zöldellnek a legpompásabb ültetvények: Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint és Juhfark. A hajdan Árpád-háziaknak szállító Balaton-felvidék azóta sokat változott: kiegyenlített klímája, a sok száz napos óra vörös szőlők termesztését is lehetővé tette, így már otthonra leltek itt olyan világfajták is, mint a  Cabernet sauvignon, Pinot noir vagy Syrah.

palffy-pinceszet-boraszok

Pálffy Gyula, aki olyan otthonosan mozog az Észak-Balaton hegyei-völgyei között, ahogy saját lakásukban is csak kevesen, hagyja érvényesülni ezt a páratlan terroirt. Mivel ismerni, megbízik benne: nem terheli a talajt nehéz permetszerekkel, de segíti a szőlőt hajtás- és fürtválogatással a tökéletes beérésben. Az így készült borok fajtájuktól függetlenül összekeverhetetlenül linerálisak, elegánsak. Egy Olaszrizling nála kiveti magából a szódát, Szürkebarátja a bencés kolostorok latin zsolozsmáit is tudja, Traminije, Furmintja vagy Juhfarkja az olívaolajnál is viszkózusabb. Pálffy Gyula komoly ember, aki egy nagyon komoly területen nagyon komoly borokat készít.

palffy-pinceszet-videk

Hangulatos kis vendéglátója nem fröccsterasz, ahogy palackozott nedűi sem tinédzser házibuli kellékek, hanem az elmélyülés italai. Gyula nem akar híres lenni a borain keresztül, nem akar címlapon virítani a legújabb arany plecsnivel, egyszerűen csak méltó akart lenni a történelem és az ősök hagyatékához. És ez nem kevés! Aki még ismeri a filoxéra előtti Furmint – ahogy akkor nevezték: Szigeti – kedvenc dűlőit, aki tőkénként 6 fürtnél húzza meg a vonalat, aki meri spontán, fahordóban, akár 3–4 hónapig erjeszteni, seprőn tartani, felkavarni a bort, az bizony nem napszámosa, hanem generálisa a szakmának! De ha éppen nincs idejük leruccanni a Káli-medence csodákat rejtő, kies dombjai közé, hogy személyesen ismerkedjenek meg e kiváló szőlész-borásszal, keressenek meg minket, hogy Budapesten is élvezhessék a Balaton legnemesebb borait!