Köveskálon, ahol a történelem előtti időkben vulkánok haragos füstje kormozta az eget, a Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek a Pálffy Pince jelenlegi területei. A ma 16 hektáros birtokon, bazaltba, lávába és tufakőzetekbe eresztett gyökerekkel itt zöldellnek a legpompásabb ültetvények: Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint és Juhfark. A hajdan Árpád-háziaknak szállító Balaton-felvidék azóta sokat változott: kiegyenlített klímája, a sok száz napos óra vörös szőlők termesztését is lehetővé tette, így már otthonra leltek itt olyan világfajták is, mint a Cabernet sauvignon, Pinot noir vagy Syrah.
Pálffy Gyula, aki olyan otthonosan mozog az Észak-Balaton hegyei-völgyei között, ahogy saját lakásukban is csak kevesen, hagyja érvényesülni ezt a páratlan terroirt. Mivel ismerni, megbízik benne: nem terheli a talajt nehéz permetszerekkel, de segíti a szőlőt hajtás- és fürtválogatással a tökéletes beérésben. Az így készült borok fajtájuktól függetlenül összekeverhetetlenül linerálisak, elegánsak. Egy Olaszrizling nála kiveti magából a szódát, Szürkebarátja a bencés kolostorok latin zsolozsmáit is tudja, Traminije, Furmintja vagy Juhfarkja az olívaolajnál is viszkózusabb. Pálffy Gyula komoly ember, aki egy nagyon komoly területen nagyon komoly borokat készít.
Hangulatos kis vendéglátója nem fröccsterasz, ahogy palackozott nedűi sem tinédzser házibuli kellékek, hanem az elmélyülés italai. Gyula nem akar híres lenni a borain keresztül, nem akar címlapon virítani a legújabb arany plecsnivel, egyszerűen csak méltó akart lenni a történelem és az ősök hagyatékához. És ez nem kevés! Aki még ismeri a filoxéra előtti Furmint – ahogy akkor nevezték: Szigeti – kedvenc dűlőit, aki tőkénként 6 fürtnél húzza meg a vonalat, aki meri spontán, fahordóban, akár 3–4 hónapig erjeszteni, seprőn tartani, felkavarni a bort, az bizony nem napszámosa, hanem generálisa a szakmának! De ha éppen nincs idejük leruccanni a Káli-medence csodákat rejtő, kies dombjai közé, hogy személyesen ismerkedjenek meg e kiváló szőlész-borásszal, keressenek meg minket, hogy Budapesten is élvezhessék a Balaton legnemesebb borait!